Zorgtoeslag aanvragen

Heb jij een Nederlandse nationaliteit én zorgverzekering? En ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. De Belastingdienst keert deze toeslag uit als een financiële tegemoetkoming ter compensatie van de zorgkosten.

Zorgtoeslag berekenen en aanvragen

Zorgtoeslag ontvang je niet vanzelf, je moet dit aanvragen. Je kunt deze persoonlijke toeslag eenvoudig berekenen én aanvragen via de website van de Belastingdienst. Op de pagina Mijn toeslagen kun je deze aanvraag doen. Om de aanvraag te doen, heb je alleen jouw DigiD gegevens nodig. Op de pagina Mijn toeslagen vind je een overzicht van jouw toeslagen.

Je kunt zorgtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. Tot 1 september van ieder jaar kun je nog toeslag aanvragen voor het voorafgaande jaar.

Hulp bij aanvragen

Het berekenen van zorgtoeslag kan soms wat lastig zijn. Om dit makkelijker te maken, kun je via een speciaal ontwikkeld model jouw zorgtoeslag laten berekenen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn een aantal persoonlijke gegevens. Bovendien wordt er gevraagd naar het gezamenlijke inkomen van jou en je eventuele toeslagpartner. Op deze manier kom je erachter of je recht hebt op zorgtoeslag. Ook wordt er berekend hoe hoog deze toeslag zal zijn.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van zorgtoeslag dan kun je terecht bij de balie van het belastingkantoor bij jou in de buurt. Je kunt hiervoor een afspraak maken via de Belastingtelefoon.

Uitbetaling zorgtoeslag

Wanneer je zorgtoeslag ontvangt, wordt dit maandelijks op je bankrekening bijgeschreven. De uitbetaling van de zorgtoeslag vindt ongeveer plaats rond de 20e van iedere maand.

Als je zorgtoeslag ontvangt, is de kans groot dat je ook recht heb op andere toeslagen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld huurtoeslag. Ook voor deze en andere toeslagen kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Eenvoudig je zorgtoeslag berekenen?

Via Zorgtoeslag.nl » kun je berekenen of je in aanmerking komt om maandelijks zorgtoeslag te ontvangen.